Vandaag gaan we het hebben over slapen. Een mens moet per nacht 7 tot 8 uur slapen, maar er zijn een heleboel redenen waarom dat niet lukt of gebeurt. Soms buiten jouw invloed zoals bij kleine kinderen die gevoed moeten worden of 's nachts aan je bed komen.
Er zijn wel heel veel elementen die we kunnen aanpassen om wel goed de slaap te pakken.
Een goede nachtrust is véél belangrijker als veel mensen denken. Dat geldt zowel voor sporters als niet sporters.
Onderzoek heeft aangetoond dat 2/3 van de sporters hun slaap veelal niet aanpassen aan hun trainingsintensiteit. Dat is raar, want een goede nachtrust is nodig om de prestaties te bevorderen. Progressie haal je eigenlijk uit je rust.
Om wat meer te weten te komen over slaap, kan je luisteren naar de volgende podcasts:
* Fit NL: open hier (alle feiten en fabels over slaap).
* Kennis en Kracht: open hier (slaaptekort is katalysator van andere gezondheidsproblemen).
Ook is er een goed boek van Mark Schadenberg: van slaapwandeling naar dagdromen.
Meer over Mark Schadenberg leest u hier.
In het boek geeft Mark Schadenberg een aantal tips om een goede slaaptijd te hebben/krijgen. Die tips licht ik er even voor u uit:
* Bekijk de intensiteit van je dag en bepaal of 7 of 8 uur voldoende is. Heb je bijvoorbeeld op zaterdag een wedstrijd, zorg dan in de nacht daarvoor voor voldoende nachtrust.
* De belangrijkste tip voor het slapen gaan: de telefoon wegleggen! Leg de telefoon twee uur voor het slapen gaan weg. Mensen die je dan willen bereiken hebben pech en moeten tot de volgende dag wachten.
* De ruimte waarin je slaapt moet donker genoeg zijn, geluidsloos zijn en voldoende frisse lucht bevatten. De belangrijkste vraag in deze is eigenlijk: hoe is mijn slaapruimte voor mij het meest comfortabel? Heb je iets meer licht nodig, dan doe je dat.
* Kijk hoe je makkelijker in slaap kan komen. Heb je veel stress aan je hoofd en ben je nog bezig met wat je allemaal moet gaan doen? Schrijf het op. Pen en papier bij de hand en opschrijven maar. Je schrijft het dan als het ware van jezelf af.
* meditatie (heeft een zweverig imago, maar is het niet): ga rustig in en uitademen. Je hartslag gaat omlaag, je gedachten komen op 0.
Heb je naar aanleiding van deze column nog vragen, mail ze naar sportopvoorneputten@gmail.com. De vragen komen dan beslist bij mij terecht. Het antwoord volgt dan snel. Maar luister zeker ook naar de twee aangedragen podcasts.
Tot een volgende keer.
Richard.