Sport op Voorne Putten is er voor sporters, verenigingen en hun supporters. Het aantal volgers en de betrokkenheid van alle drie de segmenten groeit enorm. Zo kon het gebeuren dat wij door een enthousiaste volger er op geattendeerd werden, dat wij veelvuldig over de wielertalenten Daan van Sintmaartensdijk en Daan Hoole berichtten, maar nooit over Kevin Inkelaar schreven. Wie??? Kevin Inkelaar??? Nou, dat hebben we geweten! Sinds dit voorjaar volgen wij deze talentvolle, succesvolle Beloftewielrenner waarover een maand geleden een berichtje in de media verscheen, dat hij een profcontract had getekend bij de World Tour Profploeg Bahrain Merida. Het wordt nu toch echt wel tijd deze 22 jarige, charismatische Abbenbroeker aan u voor te stellen. Redacteur Jack Holten sprak met Kevin op de laatste dag van oktober 2019.
Kevin groeit op bij Karin en Wim Inkelaar.
Tweeëntwintig jaar geleden werd op 8 juli 1997 deze oudste zoon van Karin en Wim Inkelaar in Spijkenisse geboren. Inmiddels is de jong volwassen, sympathieke Kevin 1 meter 81 en weegt 64 kilogram. Het gezin Inkelaar kreeg drie jaar later nog een zoon: Luke. De familie Inkelaar woont inmiddels een aantal jaar met veel plezier in het rustige dorp Abbenbroek. Kevin zelf woont een deel van het jaar daar ook, maar woont ook in het buitenland. Afgelopen jaar in Besançon (2019 / Frankrijk).
Kom je uit een sportief gezin?
Kevin: “Mijn vader Wim heeft in Rotterdam als amateur gevoetbald. Mijn moeder Karin zwom vroeger. Mijn broer Luke fietste bij PRC Delta, maar haakte in de jeugdcategorie af omdat de motivatie en het fietsgenot niet meer aanwezig was. Hij is nu bezig met fitness.”
Jeugdperiode.
Kevin heeft een geweldige jeugd gehad. Na vier jaar ronddartelen ging hij naar de Christelijke Basisschool De Rank in Spijkenisse. Hij beleefde daar een mooie tijd. Kevin ging bij SCO’63 voetballen. Dat zou hij tot zijn 11ejaar met redelijk enthousiasme blijven doen. Maar inmiddels was zijn jongere broer op een racefiets gekropen en was lid geworden van PRC Delta uit Spijkenisse. Dat leek Kevin ook wel wat. Hij vroeg en kreeg ook een racefiets en begon in categorie 4 deel te nemen aan KNWU Jeugdwedstrijden.
Kevin verliet de basisschool en ging naar het Voortgezet Onderwijs. Bij het Angelus Merula volgde hij de HAVO opleiding. De voetbalschoenen werden definitief in de hoek van zijn kamer gezet en het fietsbacil kreeg greep op de jonge Kevin. Het ging op 12 april 2008 in categorie 4 van de 8eJeugdronde van Rockanje voor het eerst van start voor een officiële wielerwedstrijd. Kevin rolde als 14e over de finish. Een mooie ervaring rijker. Hij kwam dat jaar nog 5x in categorie 4 in actie (18e, 10e, 30e, 19e, 14e).
De eerste stappen in het wielrennen.
Tussen 9-11-2008 en 4-10-2009 reed hij 21 categorie 5 veld- én wegwedstrijden waarvan hij tien top-10 klasseringen behaalde. In de categorie 6 namen het aantal wedstrijden (32) en top-10 plaatsen (18) toe. Hoogtepunt: 3e plaats veldrit Spijkenisse. Het werd even wennen in de categorie 7. Een groter deelnemersveld, minder top-10 klasseringen.
Bij de nieuwelingen een toenemend enthousiasme. Het bleek ook dat Kevin aardig uit de voeten kon in de heuvels. Hij ging steeds vaker in België fietsen en verliet in het laatste jaar, na overleg met zijn ouders, de HAVO-opleiding om bij het Johan Cruijff College in Roosendaal de opleiding Marketing & Communicatie te gaan volgen. Eenmaal in Abbenbroek wonend, trof hij daar veel PRC Deltavrienden en de trainingen werden een “feest”. Kevin sloot zich aan bij de Belgische Avia Crabbé Cycling Team.
Belgische ploeg.
De voornaamste reden om voor het Belgische team te kiezen was het feit dat Kevin dan met zijn ploeg meer aan heuvel- en bergwedstrijden kon deelnemen. Hij kwam onder begeleiding van trainer Sam Piers. Zes jaar bleef Kevin daar actief en stapte geruisloos van de nieuwelingencategorie over naar de junioren. Hij sloot zich daarna aan bij de Lotto Soudal U23 ploeg. Twee jaar fietste Kevin bij die ploeg en raakte zeer bevriend met leeftijdsgenoot Björg Lambrecht (België) die op 5 augustus jl. na een zeer ongelukkige val aan zware verwondingen overleed in de Profronde van Polen. Later meer hierover.
Kevin: “Bij Lotto Soudal u23 hadden we een programma met veel belangrijke en internationale etappe koersen zoals Ronde de l’Isard, Tour pays de Savoie, Giro della valle d’Aosta. Een zeer leerzame periode.”
Spaanse Ploeg.
In 2018 ging Kevin bij de opleidingsploeg Polartec Kometa van de Spaanse wielerprof en –topper Alberto Contador fietsen. Hij reed voornamelijk in wedstrijden tussen de professionals. Tijdens de gerenommeerde Meerdaagse Italiaanse Bergklassieker Giro Cyclistico della Valle d’Aosta (11-15 juli 2018) was de 2eplaats een topklassering met internationaal aanzien. Maar liefst 10 (etappe)zeges werden in dit jaar behaald door de ploeg. Later in het jaar (1 augustus) sloot Kevin zich als trainee aan bij de Nederlandse Profploeg Roompot-Nederlandse Loterij.
Franse ploeg.
Gedurende het seizoen komt Kevin in contact met Jens Blatter die bij FDJ Groupama een nieuwe Beloftenploeg ging opzetten. Kevin sloot zich daarbij aan en besloot in Besançon (Frankrijk) te gaan wonen. Dicht bij de bergen om daar goed te kunnen trainen op zijn specialiteit.
Kevin woonde tijdens het seizoen in een appartement samen met zijn Italiaanse ploeggenoot Christian Scaroni. Dat was in het begin lastig. De Italiaan sprak geen Engels. Dus de communicatie verliep moeizaam. Later werd het gelukkig beter. Ook voor het eerst echt voor jezelf zorgen (wassen, koken, boodschappen doen, etc.)…
Het jaar begon met de Ronde van Normandië. Een meerdaagse koers van een week in de laatste week van maart 2019. Kevin werd derde in het bergklassement. In april en mei volgden de Ronde van de Jura en de Rhone-Alpes Isere Tour. Een 6e en 5e plaats in het jongerenklassement. Eind mei een 11e plaats in het eindklassement van de Ronde van de Isard.
De Giro Ciclistico d’Italia was het eerste speerpunt. Deze wedstrijd van 13 tot en met 23 juni is altijd pittig met een goed deelnemersveld. In twee etappes een top 10 klassering: 6e in etappe 4 en 8e in etappe 5. In het algemeen klassement een mooie 12e plek.
In de Giro Ciclistico della Valle d’Aosta voor het tweede jaar op rij etappewinst (foto). In de tweede etappe reed Kevin op 18 juli naar de winst. Een mooie 3e plaats in het algemeen klassement én het bergklassement. Het tweede doel van dit jaar was succesvol bereikt. De vorm was aanwezig en met hooggespannen verwachtingen werd uitgekeken naar het derde doel van dit jaar de Tour de l’Avenir (Ronde van de Toekomst) in augustus. Maar eerst werd nog even goed gepresteerd in de Tour d'Alsace. Kevin werd 2e in het Jongerenklassement en 4e in het algemeen klassement.
De Tour de l’Avenir (15-28 augustus) reed Kevin met een sterke Nederlandse selectie waaronder Daan Hoole uit Zuidland. Het werd een deceptie door een zware valpartij aan het eind van de 1e etappe. Kevin viel hard op zijn hoofd en had (zo later bleek) een zware hersenschudding. Hij probeerde nog wel van start te gaan voor de ploegentijdrit in de 2e etappe, maar dat ging echt niet meer. Het herstel heeft weken geduurd. De voorbereiding op de Tour de l’Avenir werd danig verstoord door de dood van zijn racevriend Bjorg Lambrecht. Dat was mentaal zo zwaar (begrijpelijk/red) dat Kevin een periode niet meer aan fietsen toekwam.
KNWU selectieteams.
De afgelopen jaren is Kevin regelmatig geselecteerd voor de Nederlandse wielerselecties (junioren en beloften). Vooral wanneer omhoog gefietst moest worden, werd door de KNWU coaches aan Kevin gedacht (Tour of Istria, Vredeskoers, Zwitserse wedstrijden, Tour de l’Avenir). Kevin heeft altijd graag met landgenoten in de wedstrijden gereden. Dat was weer even anders dan met de buitenlanders waar hij altijd mee reed.
Dit jaar reed Kevin in overleg met de bondscoach minder met de KNWU selectie. Het programma van de eigen Franse FDJ Groupamaploeg was al druk en zwaar genoeg.
Trainen met de vriendengroep.
Fietsen is Kevins lust en zijn leven. Hij heeft nog geen vaste relatie, maar wel veel wielervrienden. Ook al traint hij vaker alleen met de trainingsschema’s van de ploegtrainers, hij traint ook vaak met de zogenaamde Zuidlandgroep zodra hij in Nederland is. Abbenbroek en Zuidland zijn echte (PRC Delta) wielerbolwerken. Hij traint graag samen met Tony en Lennard Reijtenbach, Thomas Van Meurs, Daan Hoole en Jordi Talen. Eenmaal in het buitenland onderhoudt Kevin zijn contacten via Whatsapp en Facetime.
Volledig voor het wielrennen en nu professional bij Bahrain Merida.
Sinds begin dit jaar gaat Kevin volledig voor het wielrennen! En nu zeker, omdat hij in augustus van zijn manager (SEG Racing Academyploeg) te horen kreeg dat de WorldTourploeg Bahrain Merida in hem geïnteresseerd was. Kevin: “Het is een ploeg die goed is voor de jeugdige professionals en hen goed begeleidt. Ik had samen met mijn manager een goed gesprek met de manager van de ploeg (Rod Ellingworth/ex Team Sky) en ben een tweejarig contract overeen gekomen.”
Twee weken geleden zat Kevin al in het vliegtuig naar London om met zijn nieuwe ploeg bij het McLaren Technology Centre kennis te maken. Hij ontmoette daar renners als Mark Cavendish (Gbr), Mikel Landa (Spa), Damiano Caruso (It), Dylan Teuns (B) en natuurlijk landgenoot Wout Poels. Kevin: “Ik heb veel contact gehad met Wout. Hij heeft mij al veel verteld. Het was een gezellige, interessante ontmoeting met mijn nieuwe ploeg, waaruit helaas wielrenner Vincenzo Nibali is weggevallen (naar Trek Segafredo). Ik had graag een periode met hem samen gereden. Van zijn ervaring valt veel te leren. Maar er zijn nog veel grote andere renners overgebleven waarvan te leren valt. “
Ontspanning.
Als Kevin niet op een fiets zit, neemt hij veel tijd om te rusten. Hij onderhoudt graag contacten met zijn vrienden en gaat er op uit met zijn hond. In de winter loopt Kevin ook hard of gaat hij zwemmen. Er is geen tijd voor echte vakanties. Als zijn ouders aanwezig zijn bij buitenlandse wedstrijden, koppelt hij er samen met hen wel eens een aantal dagen aan vast om de omgeving te verkennen. Italië is toch wel buiten Nederland zijn favoriete land. Steden en cultuur snuiven.
Wat is de kracht van de wielersport?
Kevin: “Alles uit jezelf kunnen halen door hard te werken. Zonder motivatie is het vak van wielerprof kansloos.”
Wat is moeilijk aan de wielersport?
Kevin: “Je moet veel voor de wielersport laten. Dat vind ik niet erg, maar het trainings- en rustschema, het letten op je voeding, voert de boventoon.”
Hoe train je?
Kevin: “Ik train met de schema’s van de vaste ploegtrainer. Een 4 tot 5 uur per dag, soms een bloktraining van 2 uur, soms een rustdag. Het zijn afwisselend duurtrainingen, een training met sprintblokken erin, een andere keer weer met blokken waarop je bepaalde wattages moet halen. De trainingsgegevens worden regelmatig naar de trainer opgestuurd zodat deze er naar kan kijken en het eventueel bij kan stellen.”
Waar train je graag?
Kevin: “Het liefst in de bergen zoals die van Noord Italië (rondom Comomeer bij Bornio / De Stelvio beklimmen). Maar ook de Vogezen worden vaak aangedaan (Gérardmer/Frankrijk) om in de bergen te trainen."
Vast trainingsrondje?
Kevin: “De dag bepaalt me waar ik heen ga. Ik heb eigenlijk alleen met het Zuidlandgroepje een vaste ronde naar het Oostvoornse/Brielse meer, de Maasvlakte en dan over Voorne Putten weer terug naar Zuidland.”
Wat voor type wielrenner ben je?
Kevin: “Ik kan tot op heden uitstekend uit de voeten in heuvelachtige en bergachtige streken. Ik ben dus het meest een klimmerstype. Ik wil graag meerdaagse etappekoersen en de Ardennenklassiekers of de Ronde van Lombardije rijden. Tijdrijden heb ik nog niet zoveel gedaan. Zeker individueel niet. Als ik dan een tijdrit had, was dit met een ploeg.”
Begeleiding?
Kevin: “Ik maak gebruik van de ploegmanager van het goed georganiseerde SEG Racing Team (Daan Hoole rijdt voor deze ploeg/red.). Deze heeft mij ook begeleid naar mijn eerste profcontract bij Bahrain Merida. Daarnaast werk ik met trainingsschema’s van de ploegtrainers. Ik kijk nu uit naar de kennismaking met de nieuwe trainer van Bahrain Merida, die ik binnenkort ga ontmoeten."
Hoe kijk je terug op het afgelopen seizoen?
Ik begon in 2019 al vroeg met wedstrijden in Frankrijk. Het absolute hoogtepunt was dit seizoen mijn overwinning in de 2eetappe van de Giro della Valle d’Aosta. Ik ben trots op mijn goede resultaten in de Ronde van de Isard, de Baby Giro en Tour Alsace. Ondanks mijn harde valpartijen in de eerste twee koersen. Dieptepunt was mijn uitvallen in de Tour de l ‘Avenir (Ronde van de Toekomst) met een zware hersenschudding. Ik had grote verwachtingen. Maar dat alles valt in het niet bij het dodelijke ongeval dat mijn pas 22 jarige Belgische vriend Bjorg Lambrecht trof in Polen. Ik kende Bjorg al vanaf het 2e jaar bij de nieuwelingencategorie. Ik ben naar zijn begrafenis geweest en heb een periode echt moeten herstellen. Had even geen zin meer in fietsen. Nu kan ik weer genieten van het fietsen.”
Veiligheid in de wielersport.
De veiligheid in de wielersport is na de vele ongevallen een hot item. Velen noemen het een gevaarlijke sport. Kevin: “In de koers ben je zo met de wedstrijd bezig dat je het gevaar uitschakelt. Anders kan je de sport niet meer uitoefenen. Ik besef dat het gevaar in een groot peleton of om de hoek aanwezig is. Het is een taak voor iedereen om het gevaar te verminderen. Organisatoren, toeschouwers, maar zeker ook de renners zelf. Soms is onderling respect meer op zijn plaats.”
Hoe gaan je ouders er mee om dat je wielrenner bent? Kevin: “Mijn ouders staan al jaren achter mijn keuzes. Steunen mij waar dit kan. Er is veel wederzijds respect.”
Je bent zelf al regelmatig hard gevallen en weer in het peleton teruggekeerd. Wat is je slechtste ervaring? Kevin: “Ik ben op de EE weg in Oudenhoorn een keer aangereden op training. Ik werd geschept door een auto, had een zware hersenschudding, gebroken kaak, gaatje in de luchtpijp. Ik heb toen lange tijd nodig gehad om te herstellen.”
En nu profwielrenner.
Kevin: “In november reis ik af naar Calpe (Spanje). Ik trek daar in een appartement van een vriend. Calpe om in betere weersomstandigheden te kunnen trainen. Ik hoop dan goed voorbereid te zijn zodra ik met mijn nieuwe profploeg naar het eerste trainingskamp ga. Ik wil slagen als profwielrenner en de komende twee jaar veel leren van de ervaren profrenners en de goede ploegbegeleiding. Ik wil zo lang mogelijk prof zijn, elk jaar verbeteren en vind het lastig te voorspellen waartoe dat leidt."
Bang voor het dopingspook?
Kevin: In principe kan het in elke sport gebeuren. De focus is onterecht veel op het wielrennen gericht. Er vinden veel controles plaats zowel in als buiten de wedstrijden. Door de goede controles is het dopinggebruik erg afgenomen.”
Tot slot.
Wat een fijn persoon is Kevin Inkelaar. Het verdient het dat wij hem volgen. Hij was open en enthousiast om mee te werken aan het interview. Wij waarderen dit echt en spreken de wens uit dat dit interview de aanloop mag zijn naar een mooie professionele carrière. Dat ik (red.) dan over ruim 15 jaar met Kevin terug mag kijken op een mooie, succesvolle profloopbaan. Spreken we dan af in het café op de hoek in Abbenbroek?