Redacteur Jack Holten sprak deze maand met de drijvende krachten achter de kleine Hellevoetse Twirlvereniging Oleander: Jolanda Kramer-Willemse en John Kramer. Tijdens het gesprek schoven de succesvolle twirlsters Maybel, Lorena, Isabelle en Stacey (deels) aan. Het werd een gesprek over de grote liefde voor de twirlsport. Wat een bevlogenheid, enthousiasme!!!

 

Twirlvereniging Oleander Twirlsport Oleander is op 1-10-1969 te Rotterdam opgericht. In 2009 kwam de vereniging in Hellevoetsluis en heeft inmiddels al vele successen op haar naam gezet. De twirlsport heeft meer bekend gekregen op Voorne Putten. Naast Oleander kent Voorne Putten nog twee andere verenigingen: TOSS (Spijkenisse/Zuidland) en Libertatis Primitiae (Brielle)

 

De echte oorsprong van Twirlvereniging Oleander ligt in de Oleanderstraat in de Rotterdamse wijk Bloemhof. De heer Albert Persijn was eigenaar van een ijswinkel en wilde wat doen voor de buurt. In die periode waren drumbands en majorettes erg populair en Albert Persijn besloot om van zijn vermogen instrumenten, batons en kostuums aan te schaffen. Eén jaar later was Oleander een vaste gast van Spookjespark de Efteling. De majorettes hebben zich sinds het begin van de vereniging doorontwikkeld en tot de twirlers die ze vandaag de dag zijn.

 

De drijvende krachten achter het (internationale) succes van twirlvereniging Oleander.

 

Jolanda Kramer-Willemse en John Kramer zijn de drijvende krachten achter Twirlvereniging Oleander. Met veel moed en beleid hebben zij een mooie vereniging opgebouwd en de talenten tot ontwikkeling gebracht. Jolanda (op de foto geflankeerd door haar talentvolle dochters Maybel en Lorena) is op jonge leeftijd begonnen bij de majorettes. Al snel wilde ze meer en is toen de twirlsport in gegaan. Zelf heeft ze op diversen EK's en WK's getwirld en is officieel in 1995 gestopt als actief sporter.

 

Vanaf 1988 is Jolanda docent bij twirlsport Oleander en heeft alle noodzakelijke opleidingen gevolgd. Ze heeft een officiële Twirllicentie. Door haar kennis en vaardigheden heeft zij al vele talenten in de topsport gekregen en vele successen behaald. Zij is als ervaringsdeskundige als geen ander in staat diverse technieken bij de meestal leergierige, hardwerkende leden aan te leren. Tijdens het WK van 2015 wist een solist de 6e plaats te halen. Tijdens het EK van 2016 is er een 4e en 6e plaats gehaald door de jongste deelnemers van de vereniging. Hoogtepunt voor Oleander was het WK van 2004 in Japan.

 

John Kramer is de echtgenoot van Jolanda en de organisatorische spil in het web. Hij steunt zijn partner en kinderen zoveel mogelijk op hun pad naar het internationale succes. Daarnaast is John ook achter de schermen actief op muzikaal gebied. John bewerkt de muziekstukken voor de dance-twirls, zodat er een origineel stuk muziek komt, volledig gemaakt op de individuele persoon.

 

Twirlvereniging Oleander

 

Oleander is een kleine vereniging met 12 leden. Het grootste deel is zeer enthousiast en prestatiegericht; maakt veel trainingsuren, gestimuleerd door trainer/coach Jolanda. De vereniging kent ook enkele (internationale) toppers: Maybel (15 jaar), Lorena (12) en Isabelle (15). Deze SG Heliniumleerlingen doen er alles aan om zich te verbeteren. Trainingsstages en meedoen bij trainingen van andere verenigingen (o.a. Noordwijk) behoren daartoe. Een dansopleiding (Maybel), turnlessen (Lorena bij KDO Sport) en ga zo maar door. En dat vaak in het volste geheim, want de concurrentie is groot en de “vijand” kijkt mee.  

Momenteel bezit de vereniging met Amani (12), Stacey (10) en Ginaisly (5) grote, deels nieuwe talenten. Er wordt ook deze drie jonge meiden een mooie internationale toekomst voorspeld.

 

Oleander is een financieel gezonde vereniging doordat op tijd de juiste accommodatiekeuzes gemaakt worden. Natuurlijk wil de vereniging het liefst meerdere keren per week in de gymzaal oefenen, maar dat is financieel niet mogelijk. Daarom is men onder andere ook uitgeweken naar het voormalige schoolgebouw aan de Ploegschaar 13. Daar worden de technieken aangebracht en onderhouden.

Een hobby kost geld. Dat mag ook. Jolanda en John investeren met liefde en plezier in de talenten. Dat kost ook veel tijd.

Om de ambities waar te maken of verder te ontwikkelingen, zouden één of meer sponsors zeer welkom zijn!!! 

 

Oleander is een hechte familie. Het is geen uitzondering dat de leden bij Jolanda en John Kramer thuis aan tafel aanschuiven. Naast de twirlsport worden ook andere, gezellige activiteiten georganiseerd voor de leden. Met veel enthousiasme wordt daaraan deelgenomen.

 

De twirlsport is veelzijdig en wordt op diverse niveaus en in verschillende leeftijdscategorieën beoefend: novice, beginner, intermediate en advance.

Twirlvereniging Oleander biedt u Dance, Twirl en Show. De Twirlsport kent vele onderdelen. Er zit dan ook altijd wel een onderdeel bij dat heel goed bij iemand past en waar je je helemaal bij thuis voelt. Dat kan alleen twirlen zijn, maar ook een leuke Show Twirl of Dance Twirl. 

Sluit u aan?!?!

 

Kunt u of kan uw kind niet stil zitten? Wil je alles doen zoals dansen, turnen en ritmische gym? Je kan niet kiezen wat je wilt? Dan is twirlen echt iets voor u/jou! Twirlen is dans, turnen en emotie. Zelfs een beetje acrosport (acrobatiek). Voor jongens én meiden, dames en heren.

 

De leden van Oleander helpen u graag en zorgen ervoor dat u binnen de kortste keren aansluit bij een vriendenclub. De vereniging houdt momenteel een Open Maand (februari), waarbij belangstellenden op dinsdagavond welkom zijn in de gymzaal aan de Rode Kruislaan (Ravense Hoek Hellevoetsluis vanaf 18.00 uur) of op donderdag in de gymzaal aan de Moriaanseweg (vanaf 19.30 uur, eveneens Hellevoetsluis).

 

Enjoy the family!!! Voor Kidstwirl, Dancetwirl, 2Baton en/of Team. Voor Super X Strutting, Twirling, Showtwirl en/of Freestyle. 

 

Veel talent bij twirlvereniging Oleander

 

De redactie van Sport op Voorne Putten heeft een aantal jaar geleden Lorena en Maybel Willemse bestempeld als Sport Op Voorne Putten Talenten. Maar daar kunnen we nu eigenlijk wel een aantal andere Oleanderleden bij op tellen. Isabel, Stacey, Amani en Ginaisly zijn er al vier. Deze jonge meiden presteren onder leiding van trainster/coach Jolanda ook al goed. Voor meer informatie over Maybel en Lorena raadpleeg a.u.b. onze Sport op Voorne Putten Talentenpagina.

 

Maar met talent alleen, kom je er niet! Twirlen is een vaardigheidssport waar veel oefening in gaat zitten. Uren trainen de meiden. Thuis en op de vereniging. Om de diverse routines onder de knie te krijgen. En als het succes komt, stimuleert dat alleen maar. Isabel, Maybel, Lorena en Stacey praatten met veel enthousiasme over hun sport. En zijn (soms) bescheiden. Daarnaast lopen ze door de beheerste routines ook over van het zelfvertrouwen (Maybel: “Ja, eigenlijk mag ik wel zeggen dat ik goed ben”).

 

Twirlvereniging Oleander telt vanaf 2003 ook internationaal mee! Eervolle plaatsen tijdens Europese en Wereldkampioenschappen.

 

Een zestal leden plaatsten zich afgelopen maanden voor de Nederlandse Kampioenschappen: Maybel, Isabel, Amani, Lorena, Stacey en Gaby. En ze deden niet mee voor de Olympische gedachte (“deelnemen is belangrijker dan winnen”). Zo hoog mogelijk eindigen was het doel! En niet zonder succes!!!

 

Isabel en Maybel werden Nederlands Kampioen Duo Dancetwirl Junior. Bijzonder is dat Maybel de choreografie zelf heeft gemaakt en samen met haar coach Jolanda de twirlcombinaties goed in de routine hebben verwerkt. Ook was er goud voor Maybel bij de Super x Strutting.

 

Lorena kwam uit op 1 baton en Super x Strutting. Bij de 1 baton werd Lorena 3e. Bij de Super x Strutting maakte ze een foutje, waardoor ze net naast het podium viel. Maar met haar Dance stond ze er weer en werd ze 3e.

 

Isabelle, Lorena, Stacey, Amani en Gabi zijn Nederlands Kampioen geworden bij het Ensemble (5).

 

Naar het Europees Kampioenschap in Italië!

 

Door de goede prestaties tijdens de Nederlandse Kampioenschappen in Almere Stad, hebben Maybel, Isabel en Lorena EK tickets bemachtigd. Ze gaan in april naar de EK in Italië. Tijdens het EK zal de concurrentie voornamelijk uit de Twirllanden Frankrijk, Italië, Tsjechië en Nederland komen.

 

Lorena komt uit op de onderdelen 1 Baton, Dancetwirl en is reserve voor Super x Strutting. Maybel komt uit op de onderdelen Super X Strutting en Dancetwirl. Op het laatste moment kreeg Isabel ook een ticket toegewezen op het onderdeel Super x Strutting.

 

Maybel is een internationale topper en behaalde al enkele jaren goede klasseringen. Viel ook al in de prijzen met podiumplaatsen. Met het Nederlandse Pomponteam is Maybel vorig jaar Wereldkampioen geworden. Met 54 (!!!) gemotiveerde meiden, wisten ze eindelijk de Amerikanen te verslaan.

 

Ook Lorena is in haar leeftijdscategorie succesvol geweest. In 2016 bereikte ze tijdens de EK in Kroatië 5e plaats bij de 1 baton en een 6e plaats bij Dance Twirl. In 2017 werd ze 3e bij de Super X Strutting, 5e bij 1 Baton en 5e bij Dance Twirl. In 2018 kwam Lorena in een hogere leeftijdscategorie en wist zich niet te plaatsen. Nu dus wel weer. Lorena: “Ik mik op een top 6 plaats, al hoop ik stiekem op het podium. Dan moet wel mijn heupblessure snel overgaan, zodat ik het best getraind aan de wedstrijden deel kan nemen”.

 

Isabel en Maybel wisten in 2017 een 3e plaats te bereiken op de EK Showtwirl. Samen gaven ze in een inkijk in de wereld van de Olympische Spelen. Met dit thema waarin zelfs een turnbalk is nagemaakt met als verassing act een uitrol zwembad, hebben ze vele sporten in de Showtwirl kunnen laten zien. Zelfs bekend turnster Celine van Gener gaf complimenten over deze show. 

 

 

Na het lezen van dit alles ook enthousiast geworden? Bezoek de vereniging op dinsdag of donderdagavond. Kijk ook eens naar de onderstaande filmpjes.

 

Promofilmpje

 

De Oleandertalenten:

 

 

Redacteur Jack Holten was een twirlleek. Inmiddels na het gesprek met Jolanda, John en de aanwezige meiden onder de indruk geraakt van de Twirlsport. Het duizelde van de termen. Om meer een goede indruk te krijgen, heeft Jack de nodige Youtube filmpjes bekeken. En hij geeft inmiddels volmondig toe: twirlen is geen kunstje, maar een gevarieerde topsport waarbij verschillende disciplines bij elkaar komen. Wauw !!!

 

Gelukkig geeft de vereniging op haar website een uitleg bij de verschillende onderdelen. Voor de doorbijters onder u hieronder tot slot een overzicht.

 

 

De diverse Twirlonderdelen bij Twirlvereniging Oleander:

 

·         Kidstwirl

 

Kidstwirl is er speciaal voor de startende twirlers. Op verplichte muziek van Disney laten de beginnende twirlers al hun kunsten zien die ze al geleerd hebben. Dit onderdeel wordt door het publiek meestal het hardst toegejuicht waardoor de kinderen allemaal stralen en genieten van hun optreden.

Zodra de Kidstwirl beheerst wordt, kan de beginnend twirler er een ander onderdeel bij nemen.

Elke dinsdag start de beginnersgroep om 18:00 uur gymzaal Ravense Hoeck.

 

·         Dance Twirl

 

Dance twirl is een onderdeel met 1 baton waarbij de dans zeer belangrijk is. Op eigen gekozen muziek, wordt er een choreografie gemaakt die jij moet uitbeelden. Het is een soort minimusical. Aan de sporter is het de taak de show overtuigend neer te zetten zodat het publiek en vooral de jury gelooft in wat de twirler doet en laat zien. De twirler kan zich helemaal uitleven en in de huid kruipen van zijn of haar favoriet. Het is geen droom, bij Oleander kan het gewoon!

 

Als je dancetwirl, na overleg met de trainster Jolanda en veel oefenen, klaar is kan je mee naar wedstrijden. Veel wedstrijden zijn in de omgeving (zoals Spijkenisse, Brielle, Schiedam).

 ·        Twee Baton

 

Dit is een super leuk onderdeel, hier moet je wel veel geduld voor hebben om het te leren, want allebei de batons moeten blijven draaien tijdens een zogenoemde routine.
De routine is op verplichte muziek en je moet bepaalde patronen kunnen laten zien. Doordat je met 2 batons werkt, is het extra moeilijk om bepaalde trucjes te doen. Dit kan je alleen maar leren door heel veel te oefenen. In het begin zal er heel veel mislukken, maar hoe harder je oefent, des te beter gaat het worden. Als je de routine beheerst, kan je meedoen aan wedstijden.

 

·         Team 

In een team werken is ontzettend leuk en leerzaam. Je maakt vrienden en je leert op elkaar te kunnen vertrouwen. Een team is goed op elkaar ingespeeld en mede daardoor kunnen zij goede prestaties neerzetten. Al 6 jaar op rij is het Oleanderteam Nederlands Kampioen; en dat met maar 1 uur trainen in de week. Samen kan je dus veel bereiken.

 

·         Super X strutting  

 

Super X strutting gebeurt op opgelegde muziek en duurt 1.30 tot 2.00 minuten. Deze categorie kan enkel worden beoefend door meisjes. Bij super X strutting is de baton ondergeschikt aan het lichaam. Het bestaat uit een verplicht vloerpatroon (X-vorm). De deelneemster maakt gebruik van voornamelijk voorwaartse bewegingen, die kunnen bestaan uit o.a. marcheerbewegingen (basic strut) en ballettechnieken. Het is belangrijk om in de maat van de muziek te blijven en de deelneemster moet beschikken over goede lichaamslijnen (houding). Zo is het belangrijk bij het marchen dat de benen en de knieën een perfecte hoek vormen. Het saluut is verplicht aan het begin en bij het einde van de routine.

 

Verder zijn er enkele verplichte elementen zoals de vier basic steps in de 1ste/2de/3de/5de lane, enkel de voeten mogen de vloer raken, de baton mag de handpalm niet verlaten en er mogen max. twee loops in dezelfde hand.

Super x Strutting is een combinatie van kracht, behendigheid, flexibiliteit en stabiliteit.

 

Twirling

 

 

Bij twirling gaat de aandacht naar de baton en staat het "pure" twirlen centraal. De baton moet voortdurend in beweging zijn. Je kan deelnemen in solo 1 baton, solo 2 batons, duo twirling (2 deelnemers), ensemble twirling (3 tot 5 personen) en team twirling (6 tot 9 deelnemers). De routine gebeurt op opgelegde muziek.

 

De muziek dient als achtergrondmuziek en om het startsein van de routine in te geven. De deelnemers nemen de snelheid en het niveau aan dat zij aankunnen (er wordt dus niet echt op de muziek gewerkt). Saluut is verplicht bij het begin en aan het einde van de routine. Duo's en teams mogen gemengd zijn (jongens en meisjes). Elke deelnemer heeft 1 baton, maar er mogen delen voorkomen waarbij een deelnemer werkt met meerdere batons.

 

Het vloergebruik is beperkt bij solo (vierkant 5x5m) en duo (vierkant 10x10m). Bij team twirling moet de hele vloer gebruikt worden.

 

Show twirl

 

 

Bij showtwirl kan de deelnemer beschikken over meerdere batons en minimaal twee andere attributen. Het thema moet duidelijk herkenbaar zijn door de uitvoering met attributen op de gekozen muziek. De gekozen attributen moeten tijdens de routine gebruikt worden. Exchanges zijn toegelaten. Gedurende de hele routine komen de leden in aanraking met een baton of een attribuut. Uitzondering: De leden mogen, bij het wisselen van een attribuut, 10 seconden zonder baton of attribuut werken. Je kan deelnemen als solo, duo en groep (minimum 10 personen).

De muziek is vrij te kiezen 

 

 

Freestyle


Freestyle is een onderdeel waar je helemaal los kunt gaan. Er zijn geen beperkingen waardoor je alles kan doen wat je beheerst, dit kan zijn flikflak, overslag, radslag en acro technieken. Freestyle kan je doen als solist, maar ook als duo. Het is een leuk onderdeel waar je helemaal je eigen creativiteit in kwijt kan en helemaal tot het uiterst kan gaan. Compulsories horen ook bij dit onderdeel, dit is een algemeen goede ontwikkelingsmethode om de juiste technieken van zowel baton als lichaam goed aan te leren.

 

Compulsories:
Als je freestyle wilt gaan doen, is het verstandig ook de compulsories te gaan leren. Dit zijn verplichte technieken die je aan de jury moet tonen, een deel van deze score wordt verwerkt in je totaal score van je freestyle. Het is dus heel belangrijk dat je de compulsories correct uitvoert.

Muziek is op vrije keuze.

 

We danken Jolanda en John voor hun kostbare tijd om een inkijkje te geven van de succesvolle Twirlvereniging Oleander uit Hellevoetsluis.